Moje opombe in nasveti

Graf vidljivosti objektov

od Bojan Dintinjana -

Pred opazovanjem je zelo koristno pripraviti graf vidljivosti, to je višina objekta na y osi in čas na x osi za dan opazovanja. Najprej sestavim mojo listo objektov, ki jih želim opazovati:
M34 02:42:05 +42:45:42
M52 23:17:07 +43:08:09
M67 08:51:18 +11:48:00
zdaj uporabim spletni servis na http://www.not.iac.es/observing/forms/visibility/ za observatorij vnesem naše geografske koordinate: 14.527444 46.043806 400, za objekte prilepim pripravljeno tabelo in vnesem še datum opazovanja, ki bo 3.11.2015 in dobim:

Graf zgrabim iz zaslona, v Windowsih print-screen, v ubuntu pa recimo ksnapshoot in si ga spravim v png sliko.  Tri krivulje mi prikazujejo višino mojih objektov. Objekt 1 to je M34 lahko začnemo opazovati ob 18h uri, takrat je tudi konec navtičnega mraku in je  nad 30° višine. Lahko opazujemo do 23h ko doseže višino 80°. Objekt 2 lahko opazujemo od 21h30m do 2h, prej je namreč previsoko za naš alt-azimutni teleskop, po 2h pa zaide pod 30° višine in moramo končati. Od Lune je oddaljen 115°kar je v še kar v redu. Objekt 3, to je M67 sicer vzide ob 2h zjutraj ampak je samo 5° oddaljen od Lune (črtkana krivulja) in je povsem neprimeren za opazovanje to noč.

Luna

od Bojan Dintinjana -

Pri obdelavi slik Lune si pomagamo s programom LTVT (Lunar Terminator Visualization Tool). Program med drugim omogoča enostavno kalibracijo selenografskih koordinat. Primer slika posneta s teleskopom Vega dne 2010-03-23 in obdelana; dodane so koordinate in prekritje z IAU poimenovanjem kraterjev in drugih tvorb:

LTVT kalibrirana slika in IAU poimenovane točke

Pripravil sem vam pozipano mapo z zadnjo verzijo programa in že poinstalirane potrebne datoteke, samo odpakirate in poženete program. 

Primerjalne zvezde na sliki

od Bojan Dintinjana -

Primerjalne zvezde za fotometrijo B in V dobim tako, da v programu ds9 odprem sliko File->Open, nato Analysis->Catalogs->Search Catlogs za "Name or Designation" vpišem UCAC4 in "Retrieve", nato odprem kontrolnik "Catalog" in v polje "Filter" vpišem

$Vmag<14.5 & $Vmag>0 
da omejim število zvezd in pritisnem "Filter". Izbrane zvezde mi nariše na mojo sliko. Da zvezde ne grejo izven fits slike omejim še "Width" na 16 arcmin in "Height" na isto 16. Ko je vse v redu tabelo zvezd izvozim v oknu Catalog z File->Export->Tab-Separated-Value ter odprem v tekstovnem editorju ali pa v preglednici in pobrišem nepotrebne kolone.
Podoben postopek lahko naredimo tudi v programu Aladin.

Asterod

od Bojan Dintinjana -
Asteroid na sliki enostavno preverimo pozicijo v ds9 z Analysis->Catalog->Database->SkyBot in označi vse asteroide na sliki. Če želimo omejiti samo svetlejše v polje Filter vpišemo $Mv<18 in dobimo svetlejše od 18 magnitude. Slike seveda morajo imeti vpisane WCS koordinate (mora biti narejen astrometrični fit).