Vprašanja in odgovori

Atmosferska ekstinkcija

Atmosferska ekstinkcija

od Bojan Dintinjana -
Število odgovorov: 6

Zdravo,

ja Landoltova polja so v osnovi vsa okoli nebesnega ekvatorja. Gledati morate razpon zračne mase in ne višine. Zvezde na ekvatorju imajo 1.4, na zenitu je 1.0. Izbrati je potrebno razpon recimo od 1.4 do 4, za to pa potrebujete eno polje na meridianu in vsaj dve precej nizko, recimo 15°, 20°,  Vega gre lahko dol tudi do 15°. Težava je še ta, da je težko ujeti polje tako nizko, ker če malo zamudite pri slikanju se vam polje dvigne in potem nimate več razpona. Za slikanje potrebujete koordinate sredine polja, to je kam se usmeri teleskop.

Jaz si za merjenje ekstinkcije pomagam s programčkom, ki mi za čas opazovanja optimalno izbere polja za opazovanje in kar naredi snemalno datoteko za teleskop. Za vsako polje se izračuna višina in zračna masa, potem pa izbere primerna polja. Prilagam program in datoteko sredine polj ,v mapo za izmenjevanje datotek. Najbrž kar deluje v vseh linuxih, žal pa je pisan še v perlu. Računa pa samo za zdaj, bi bilo za dopolnit da se vnese poljuben čas, mogoče prepisat v python.

Lp, Bojan.  

On 29. 10. 21 09:40, Matevž Osolnik wrote:
Pozdravljeni, 

naredil sem rezervni seznam, kjer so upoštevane manj svetle zvezde in pa zvezdna polja z večjo populacijo zvezd. Problem pri predlaganih zvezdnih poljih SA... se mi zdi v tem, da je njihova deklinacija blizu vrednostim 0, se pravi, da je njihov razpon višin v noči sorazmeroma majhen. Zato bi mogoče vseeno obdržal še kakšno polje iz prejšnjega seznama, ki prepotuje daljši razpon višin v noči. Prilagam PDF s koordinatami zvezd in polj. Za zvezdna polja sem zaenkrat napisal le koordinate ene izmed zvezd v polju, sem pa zraven dodal še slike, ki prikazujejo populacijo polj. 

Lepo vas pozdravljam,
Matevž Osolnik

V odgovor na Bojan Dintinjana

Re: Atmosferska ekstinkcija

od Urban Žagar -
Pozdravljeni,

po pogovoru z asistentko Dr. Dunjo Fabjan o našem opazoavnju, smo dobili komentar, da bi bilo našemu opazovazovanju dobro dodati vsaj eno zvezdo v dveh filtrih tudi ob različnih časih (na različnih višinah nad obzorjem, od 15° do 60°), kar nam takrat zaradi megle ni uspelo. Asistentka je predlagala, da se pri vas pozanimamo, ali imate v arhivu morda kakšen primer takšnega opazovanja? Hvala za odgovor.

lp,
Urban Žagar
V odgovor na Urban Žagar

od Bojan Dintinjana -
Zdravo,
če greš v učilnici na Prijavnica->Ogled seznama->Razvrsti po: Projekt->Naraščajoče->Shrani nastavitve, vidiš da so projekt Atmosferska ekstinkcija poleg vas, delali še 2016-06-28, 2017-08-23, 2018-03-21. Podatki so dosegljivi v mapah s predpono V, torej http://astro.ago.fmf.uni-lj.si/podatki/2016/V2016-06-28, v nekaterih mapah so tudi že narejene obdelave. V opombi v tabeli je kratek povzetek kaj so snemali. Vse skupine, razen vas, so merile Landoltove sekvence, pri različnih višinah. Ni pa nihče meril istih zvezd ali sekvence zelo nizko in visoko na nebu, ker za to potrebuješ ene 5 ur ali več. Imamo pa posnete daljše sekvence (okoli 3 ure) v dveh filtrih, recimo meritve kefeide 29.7.2021 in 29.11.2016. Podatki so v mapah http://astro.ago.fmf.uni-lj.si/podatki/2021/N2021-07-29/ slike so V0593* v fitru R in B in http://astro.ago.fmf.uni-lj.si/podatki/2016/V2016-11-29/ kjer so slike V0460And* v fitru B in V. V obeh primerih so slike neobdelane, v mapi so tudi kalibracijske datoteke, vzamete pa lahko samo vsako deseto, ker jih je več sto. Izmerite svetlejše zvezde v polju, razen spremenljivk. Če potrebujete še kaj vprašajte, lahko vam tudi pripravim zapakiran set podatkov.
Lp, Bojan.

od Matevž Osolnik -
Pozdravljeni,

poleg naših zvezdnih polj, smo si izbrali še polja skupine, ki so isti projekt opravljali 23. 8. 2017. Tako v mapi naših opazovanj (11. 11. 2021), kot tudi v mapi prejšnje skupine (23. 8. 2017) pa nismo našli flat, dark in bias posnetkov, ki jih potrebujemo za obdelavo. Zanima nas, če so te datoteke naložene nekje na arhivu opazovanj, saj jih nismo uspel najti.

Lep pozdrav,
Matevž Osolnik
V odgovor na Matevž Osolnik

od Bojan Dintinjana -
Zdravo,
vaše kalibracijske slike, originali kot jih je posnel teleskop po koncu opazovanja so v https://dome.ago.fmf.uni-lj.si/podatki/cal/2021-11-11/raw/ Potem se tudi avtomatsko sestavijo, eno mapo višje so dark obdelani za bias in flat za bias in dark. Zložene master slike so Dark-2, Bias-2 in Flat-2V in Flat-2V ( -2 tu pomeni bin=2). Te vzemite za vašo obdelavo.
Za opazovanje 2017-08.23 so zadnje kalibracije v mapi https://dome.ago.fmf.uni-lj.si/podatki/cal/2016-10-27 velja enako kot zgoraj. Pri slikah v arhivu imate v izbrani mapi že obdelane slike dark, bias, flat (se vidi v headerju slike) , to naredi že teleskopski program kamerman.py, originale, nedotaknjene, pusti v mapi raw za vsak slučaj, če bi bilo kaj narobe. To seveda velja, če so kalibracije posnete pred opazovanjem, v primeru, da so posnete naknadno (kot v vašem primeru) je potem potrebno ponovno ročno obdelati.
LP, Bojan.

od Matevž Osolnik -
Pozdravljeni,

najlepša hvala za odgovore. Imam pa še eno vprašanje. Iz vizierja sem prenesel koordinate in magnitude, seznam oblikoval kot je opisano pod projektom Atmosferska ekstinkcija, ter shranil kot onlandolt.wcs. Sedaj pa ne vem, kako opraviti astrometrični fit na podatkih. Pod poglavjem Astrometrična rešitev in koordinate sem videl, da se to da narediti preko kode VegaMatch.py, vendar omenjene skripte nisem uspel najti v arhivu. Zanima me, če je koda dostopna, ali pa, če obstaja še kak način za izvedbo astrometričnega fita podatkov.

Najlepša hvala,
Matevž
V odgovor na Matevž Osolnik

od Bojan Dintinjana -
Zdravo,
če v slikah nimate besede MATCH, kar pomeni, da je narejen astrometrični fit, ja če ste vzeli surove slike, potem še ni narejen. Svetujem, da uporabite program ASTAP in katalog H18 ( caa 700 Mb) za debian, ubuntu imate kar pakete za instalirat (sudo dpkg -i paket.deb), za Windovse pa tudi, še bolj enostavno, samo klikneš. Program VegaMatch sem napisal že davno, je samo v skripti kar je v navodilih v učilnici. Zahteva pa polno instalacijo Irafa in Pyrafa in Wcstools in še katalog USNO-A2 (caa 6 Gb) . Ker pa je pisan za python2 ne bo deloval v novejših sistemih. Bom dal za zgled v mapo za izmenjevanje datotek.
Lp, Bojan.